Fisk

 

 

FISK

 

 

Vi behöver äta fisk hela livet - för att må bra! 

Att fisk är nyttig mat råder det inte någon tvekan om. Förutom vitaminer och mineraler innehåller fisken det värdefulla fettet omega-3. Fördelarna med att äta fisk är så stora för vår hälsa att Livsmedelsverket i sina kostråd uppmanar oss äta fisk tre gånger i veckan. Hundratals vetenskapliga undersökningar har studerat effekterna av fisk och omega-3-fettsyror på hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet man att omega-3 ger bättre kärlhälsa, sänker blodtrycket och minskar risken för proppar. 
Nu pågår dessutom ny forskning om hur fisk och fiskolja påverkar hjärnans funktioner.
Omega-3-fettsyrorna från fisk är nödvändiga för utvecklingen av hjärnan och det centrala nervsystemet. Hela livet. Det börjar redan i mammas mage. Därför är det viktigt att såväl gravida, små barn och vuxna äter fisk för att få de värdefulla fettsyrorna. Barn med koncentrationssvårigheter påverkas också positivt av omega-3 och äter man mer fisk är också chansen större att man behåller minneskapaciteten i högre åldrar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FYLLD STRÖMMING MED BROCCOLIMOS

 

Ingredienser 4 portioner

 

600 g strömmingsfile'er 
salt och peppar
1/2 dl rågmjöl
2 msk smör eller margarin

Pepparrotsfyllning
4 tsk pepparrot, finriven
3 msk svensk senap
1/2 äpple, skalat, finhackat

Broccolimos
700 g potatis, skalad
100 g broccolibuketter
1 1/2 dl mjölk 3%
salt, peppar och socker
2 klyftor vitlök

 

Gör så här:

Gör så här: 
Sätt ugnen på 250º. 
Klipp bort ryggfenan på filéerna. 
Lägg hälften av filéerna med skinnsidan nedåt. Lägg på fyllningen och täck varje med

 en filé med skinnsidan uppåt. Salta och peppra. Vänd strömmingen i mjöl. 
Lägg smöret i en liten långpanna och sätt in den i ugnen. Låt stå tills smöret smält

och fått en ljusbrun färg. 
Lägg i strömmingen. Sätt in i mitten av ugnen och stek ca 20 minuter.

Vänd fisken efter halva tiden. 

Broccolimos: Koka, ånga av och pressa potatisen och de hela vitlöksklyftorna. 
Koka broccolibuketterna mjuka i mjölken. Mixa allt till en slät massa. 
Häll blandningen i potatisen och vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med salt,

peppar och socker. 
Servera strömmingsflundrorna med 
broccolimoset och lättkokta grönsaker.

 

 

 

 

INKOKT STRÖMMING

 

Ingredienser 4 portioner

 1 kg strömming


eller 600 g strömmingfiléer


EN LAG:
4 dl vatten
¾ dl ättiksprit
2 tsk salt
10 vitpepparkorn 
1/2 lagerblad
1 gul lök

 

Gör så här:

Rensa, bena ur och skölj strömmingen eller ta strömmingsfiléer som är färdiga att använda. 
Rulla ihop filéerna med skinnsidan utåt och lägg dem tätt i en kastrull.Skala och skiva löken. 
Blanda ingredienserna till lagen och låt den koka upp. 
Häll lagen över fisken och sjud under lock ca 7-8 minuter. 
Låt fisken kallna i lagen. 
Lägg upp den och garnera med dill. 
Servera med kokt potatis och pepparrotsmajonäs eller grädde.

 

 

 

  

 

FISKBURGARE 1

 

Ingredienser 4 portioner

 

 

500 g kolja, 
eller/och sej

eller/och torsk
 
1 tsk salt
1 gul lök
1 msk smör
2 msk ströbröd
2 ägg
1/2 tsk salt
nymald peppar
2-4 msk smör

Grön dressing
2 dl lätt crème fraiche
1/2 dl hackad dill
1 msk senap
1 krm citronpeppar

Tillbehör
4 hamburgerbröd
2 tomater
lite grönsallad

 

 

Gör så här:

 Kör fisk och salt till färs i en matberedare. 
 Finhacka löken och mjukstek i smör. 
 Blanda samman fiskfärs, ströbröd och lök. 
Tillsättäggen ett och ett under omrörning. 
Smaka av med salt och peppar. 
Forma till färsbiffar och stek gyllenbruna på medelstark värme. 
Blanda alla ingredienser till dressingen. Smaka av med citronpeppar och salt. 
Fördela burgarna i bröd med skivade tomater, strimlad sallat och dressing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOST SKAGEN MED LAX OCH ÄGG

 

Ingredienser 4 portioner

 

300 g skalade räkor
50 g rökt lax (hackat)

1 hårdkokt ägg (hackat)
1 dl crème fraiche eller lätt crème fraiche
1 msk majonnäs
1 bunt gräslök (fint skuren)
1 knippe dill (finhackad)
4 toastskivor
smör till toasten

 

Gör så här:

Tillagning 20 minuter 

Blanda alla ingredienserna. Smöra brödskivorna och stek dem.

Lägg röran på de nystekta (alternativt rostade) toasten.

Garnera gärna med löj- eller stenbitsrom och några sallatsblad.

 

 

STRÖMMINGSLÅDA MED POTATIS

 

Ingredienser 4 portioner

 

600 gr strömmingsfilleer

2 msk kaviar
6 kokta kalla potatisar
½ tsk salt
2 msk senap
2 msk smör eller margarin
2 dl mjölk
2 msk tomatpuré

 

Gör så här:

Rensa, skölj och filea strömmingen eller ta filéer som är färdiga att använda. 
Lägg strömmingarna med skinnet neråt på en skärbräda. 
Bred på kaviar och rulla ihop. 
Skala och skiva potatisen. 
Lägg potatisskivor i en smord ugnssäker form och strö salt och bred senap över. 
Lägg strömmingen ovanpå potatisen, strö på lite salt och klicka matfett över. 
Stek strömmingen i ugn, 225 grader, ca 25 minuter. 
Häll på mjölk blandat med tomatpuré efter 
ca 10 minuter i ugnen. 
Servera strömmingen med sallad eller rårivna morötter.

 

 

 

SJÖTUNGA WALEWSKA

 

Ingredienser 8 portioner

 

1 kg sjötungafile' 
smör eller margarin
2 dl torrt, vitt vin
3 dl fiskbuljong (vatten + 1 fiskbuljongtärning

Gratängsås
3 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
4 dl fiskspad
1 dl vispgrädde alt matlagningsgrädde
2 äggulor
100 g smör eller margarin
(salt, vitpeppar)

Gratinering
8 portioner potatismos
2 äggulor
1 burk 
hummer (170 g
 )

10 smörfrästa champinjoner

 

Gör så här:

Smörj ett ugnssäkert fat och lägg på fiskfiléerna. Häll på vin och så mycket fiskbuljong

att det nätt och jämt täcker fisken. Täck fatet med aluminiumfolie. Sjud fisken i ugn, 200º,

ca 15 minuter. Häll försiktigt ner fiskspadet från fatet i en kastrull och koka ihop det något.

 Håll fisken varm. Fräs matfett och mjöl. Späd med fiskspad och grädde.

 Låt såsen koka i ca 3 minuter. Ta såsen från värmen. Rör ner äggulorna

 och tillsätt fett i klickar. Rör hela tiden. Smaksätt med salt och peppar

om det behövs. Gör ett gott potatismos och tillsätt äggulorna.

 Spritsa potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken. Gratinera tills rätten fått färg 275º,

 ca 10 minuter. 
Garnera med hummer och smörfrästa champinjoner.

 För att göra den extra lyxig kan man gratinera även med tryffel. 


Maria Walewska (1789-1817) var polsk grevinna. Hon var Napoleon Bonapartes älskarinna

och födde honom en son, Alexander (1810 - 1868), som gjorde diplomatisk karriär.

1849 bildade Alexander en klubb i Paris. Till klubbens 50-års jubileum skapade en fransk

mästerkock den berömda rätten till Maria Walewskas ära, 72 år efter hennes död.

 

 

 

 

KOKT TORSK MED SKIRAT SMÖR

OCH NYRIVEN PEPPARROT

 

Ingredienser 4 portioner

 

600 g (4 x 150 g) torskfile'
100 g smör
salt och en bit pepparrot

 

Gör så här:

Koka upp saltat vatten, 1 msk per liter. 
Lägg i fiskfiléerna och låt sjuda sakta på 
svag värme 8-10 minuter. 
Smält smöret och skumma av. 
Riv pepparroten fint 
Servera med kokt potatis. Kokt hackat ägg 
är också gott till.

 

 




 

 

 

 

Välkommen

Välkommen till redhotlips68.n.nu.

Facebook

Skånsk Mat

 Kakor

Julen

Love

Elvis 2

 

Marilyn Monroe

 

 

 

Tandblekningstest

 

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)